Harmonika | OMŠ Branko Smiljanić
Harmonika PDF Štampa El. pošta

Harmonika ima dugu istoriju, i da bi se objasnila treba pogledati glavne komponente koje čine harmoniku. Ti dijelovi su pisak, meh, klavijatura i bas sekcija

 

 

Muzički instrument sa kojim je sve to počelo je kineski duvački instrument poznat kao Cheng ili Sheng. Sheng je zapravo prvi poznati instrument koji koristi princip vibracije trske, što je osnova za proizvodnju zvuka kod harmonike. Ovaj instrument ima između 13 i 24 cevi bambusa različite dužine, rezonantnu kutiju i pisak. Približni datum kada je nastao ovaj instrument nije poznat, ali se vjeruje da je stariji više od 2000 godina. Kasnije je takav način proizvodnje zvuka upotrebljen kod harmonike, uz pomoć elastičnih čeličnih jezičaka različitih veličina.

 

 

 

Meh je stavljen na harmoniku kao zamena za duvanje vazduha iz usta, sto dozvoljava i jači pritisak vazduha. Grci i Egipćani su prvi koristili meh još oko 1500. godine prije nove ere za rasplamsavanje vatre u pećima kovačnica. Mehovi su pronadjeni na mnogim slikama iz tog perioda.

 

 

 

Prvi instrument sa klavijaturom je Hydraulus, jos iz antičke Grčke i rimskog vremena. Hydraulus koristi pritisak vode za regulisanje protoka vazduha. Iako je imala vrlo jednostavnu klavijaturu, Hydraulus je pomogao razvoj drugih instrumenata ovog tipa kao što su orgulje, i vjeruje se da je jedan od predaka koji je pomogao i izgradnji i postanku harmonike.

 

 

 

Bilo je nekih polemika oko toga ko je zapravo izumio harmoniku. Iako se to često pripisuje Cyrillus Damianu iz Beča, sada se vjeruje da je Friedrich Bucshmann iz Berlina ipak bio prvi koji je izgradio osnovni model harmonike 1822.

 

 

 

Kao što možete vidjeti, harmonika je razvijana kroz stvaranje mnogih drugih instrumenata i danas dolazi u mnogo različitih vrsta i veličina.