Gitara | OMŠ Branko Smiljanić
Gitara PDF Štampa El. pošta

Vjeruje se da istorija gitare počinje na Bliskom Istoku. Tamo su arheolozi pronašli ostatke instrumenata koji ukazuju na to da su jos tada ljudi svirali na instrumentima koji neodoljivo podsećaju na gitaru. Tokom iskopavanja blizu antickog grada Vavilona, arheolozi su pronašli stari ćup, na kojem je prikazana gola djevojka koja svira muzički instrument, a taj instrument u potpunosti podseća na gitaru.


U Egiptu su postojali instrumenti za koje se može smatrati da su preteče današnje gitare.
U najranijim danima egipatske imperije postojao je zičani instrument koji je podsjećao na harfu.Kasnije se pojavljuje instrument koji je imao vrat i koji je bio sačinjen od drveta.Pretečama današnje gitare se smatraju Gitara Latina i Gitara Morisca.

Postojale su razlike koje su napravljene izmedju gitare Latine i gitare Morisce. Arabljani, koji su prolazili kroz Egipat, su ostavili svoje tragove na dizajnu i izgledu ovih instrumenata.Gitara Latina je imala krivudave strane i za nju se nesumnjivo kaze da je preteča moderne gitare. Gitare 16. veka su opisane kao vihuela od vremena Luisa Milana, Rizzio gitara iz Francuske, gitara battente iz Italije. Popularnosti gitare u tom periodu doprinjeli su putujući svirači ,trubaduri.Poznato je da je kralj Luj XIV svirao gitaru i da je i sam izjavio da mu je ovo omiljeni instrument.


U 17. veku centar svijeta za umetnike gitare je bila Italija i ona je taj svoj položaj zadržala sve do početka 18. veka. Njemačka, koja je imala umjerenu popularnost u 17. veku, postaje iznenadjujuće aktivna u ovom muzičkom području i u 18. veku ima ogroman broj gitarista i kompozitora čija su djela bila i više nego dostojna onima iz Italije. Gitara u tom periodu, pored Njemačke, doživljava svoj procvat i u drugima zemljama kao sto je Holandija, Belgija i Francuska. U 19. veku ovaj instrument doživljava svoju punu afirmaciju. Gitara postaje sve popularnija. Muzički instrument se sluša kako širom Evrope, tako i na američkom kontinentu.Promene u društvenom životu, prvobitno se misli na industrijsku revoluciju, dovele su do sve većeg upoznavanja sa ovim instrumentom. Progres se uočava u tome sto su virtuozi na gitari mogli da doputuju u bilo koje krajeve sveta i pokažu svoje umijeće. U prvoj polovini vijeka muzički centar je bio Beč. Beč je privlačio ogroman broj muzičkih kompozitora i virtuoza na gitari. Ti umjetnici su dali jedan pečat ozbiljnosti gitari u tom periodu. Prvi značajni kompozitor koji je došao u Beč se zvao Simon Molitor. Komponovao je i izveo mnoge solističke koncerte.


Tokom 20. veka, revolucionarni tehnološki progres kao i proges masovnih medija i pravi muzički trend dovode do prave manije za gitarom. Gitara svakim danom postaje sve popularnija.Danas smo svjedoci sve vrtoglavijeg napretka gitare i muzičara,koji pokušavaju na jedan umjetnički način putem gitare da izraze svoja osjećanja.